Achtergrond

Woonderij Eos is een vereniging die in 1999 is opgericht met als doel het samen bouwen en bewonen van een mens- natuur- en milieuvriendelijke buurt in Zutphen. Woonderij Eos is gesitueerd in een deel van Leesten-Oost aan de buitenkant van Zutphen (kaart). De bouw van 29 grondgebonden huur- en koopwoningen is gestart op 24 juni 2004. De eerste huizen zijn opgeleverd in april 2005.  Eos omvat ook een groter gebouw waarin zich 7 appartementen bevinden en zorghuis Helios. Helios omvat 8 appartementen voor begeleid zelfstandig wonen en 6 woonplaatsen voor meervoudig complex gehandicapte mensen. Dit gebouw is in 2005 gerealiseerd.

Woonderij Eos vormt een buurt waar volop de gelegenheid is om elkaar te ontmoeten en waar het gezamenlijke en het individuele zich in een voortdurend proces mogen ontwikkelen. Een levendige buurt waar jong en oud, arm en rijk, zich thuis voelen en waar mensen met een handicap eveneens een plek hebben. Daarnaast bouwen we samen aan een woonomgeving waar kinderen veilig kunnen opgroeien. We hebben gekozen voor milieuvriendelijke bouwmaterialen en besparende energiesystemen. De autoluwe woonstraat is met de wadi's een welkome plek geworden voor plantjes, vogels, vlinders, en andere dieren. Het is ook een fijne speelplek voor de kinderen en een mooie ontmoetingsplek.

We zijn trots op wat we bereikt hebben in samenwerking met allerlei belanghebbenden en dat de droom waar velen met enthousiasme vele jaren aan gewerkt hebben werkelijkheid geworden is.

Wat maakt ons mens- milieu- en natuurvriendelijk?

Mensvriendelijk omdat we ruimte bieden aan mensen met diverse woonwensen: kopen of huren, grotere of kleinere woning, eengezinswoning of appartement, voor gezinnen, alleenstaanden en voor jong en oud. Door de ligging van de woningen rondom een woonstraat die autoluw is gemaakt, met veel groen en met ruimte om elkaar te ontmoeten is het een fijne plek om te wonen. Een zand- en waterspeelplek, een wiebelbrug, een nestschommel, ruimte om te voetballen of andere spelen te doen en een pingpongtafel maken Eos tot een oase voor kinderen. Veel gezamenlijke activiteiten zorgen voor een gevoel van saamhorigheid, bevorderen geborgenheid, sociale contacten en samenwerkingsverbanden. Het noabuurschap wordt hier vanuit vrijheid in praktijk gebracht.

Milieuvriendelijk omdat de huizen ontworpen zijn met een lage EPC-norm en met zoveel mogelijk milieuvriendelijke materialen. Hierbij valt te denken aan: kalkzandsteen muren, isolatiemateriaal van papier, vegetatiedaken, FSC goedgekeurd hout, houten deurkozijnen, milieuvriendelijke verf, lage temperatuur verwarming en een regenwatersysteem voor het doorspoelen van de toiletten. Daarnaast beschikt Eos over een gezamenlijke fietsenstalling. Sommige mensen delen een auto en in de wijk is tevens een Green Wheels deelauto beschikbaar voor een ieder die lid wil worden.

Natuurvriendelijk omdat er in de woonstraat veel en gevarieeerd groen is aangebracht, er wordt gewerkt met vegetatiedaken, er dakpannen zijn aangebracht waarin gierzwaluwen kunnen nestelen en er een beestentoren wordt gebouwd.